Pálinka Bírtok (Stookboerderij)

Het huis

Het huis is gebouwd omstreeks 1920 en compleet gerenoveerd in 2011. Het perceel bedraagt zo'n 3000 vierkante meter. Op het terrein staan meer dan 70 fruitbomen. Dit fruit werd (en wordt voor een groot deel nog steeds) gebruikt om pálinka van te stoken. Een bekende fruitlikeur die vaak voor, tijdens en ook wel na het eten gedronken wordt.

Een kijkje buiten het huis, inclusief omgevingsfoto's 

Een kijkje in het huis

Kilometers van ongerepte natuur

De weg richting het dorp eindigt ook bij het dorp. Onderweg zul je al het nodige wild spotten en de mooie Hongaarse velden en natuur bezichtigen.

Diverse dieren uit het wild

Ook in de tuin kun je geregeld wild zien lopen. Dassen, vossen, reeën, edel/ damherten, wilde zwijnen, maar ook een tal van excentrieke vogels.

Zeer gewaardeerd natuurgebied

Ook onder Hongaren is het een bekend gebeid waar veel toeristen heen gaan om van de omgeving te genieten. Hierdoor zijn de wandelpaden ook goed verzorgt en aangegeven.

Tal van wandelpaden

één van de vele wandelroutes begint direct aan het huis. Volg een mooie route langs de wijnheuvels en Klim of daal af in mooie oude vulkanische kloven.

Geschiedenis

Nagybakónak heeft zijn naam te danken aan koning Kálmán Könyves (Coleman the Learned, 1070 - 1116). Volgens verhalen was de beek die door de omgeving stroomde groot genoeg voor Dhr Bakó om er een molen neer te zetten. Bij een gelegenheid stak de heerser Kálmán deze regio over op reis naar Dalmatië (huidig Kroatië). Echter brak tijdens deze reis de wiel van zijn koets in de buurt van de molen.

De molenaar repareerde niet alleen het wiel van de koning. Ook organiseerde hij een grote lunch voor de koning en zijn gevolg. Nadat het wiel klaar en gepast was, stak de heerser zijn hand uit als een teken van dankbaarheid en zei: "We zullen dit gebied aan Bakó de Grote (Nagy) geven voor zijn werk en gastvrijheid." Vandaar de naam Nagy Bakó Nak.
Nagy=groot Bakó=de naam Nak=voor.

Maak een gratis website.